ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟΝ ΣΧΟΛΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ «O Φιλελληνισμός, η συμβολή του στην απελευθέρωση της Ελλάδος και στην Ευρωπαϊκή ενοποίηση»



Το 1ο ΠΡΟΤΥΠΟ ΓΕΛ ΑΘΗΝΑΣ-ΓΕΝΝΑΔΕΙΟ σε συνεργασία με το ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΛΛΗΝΗΣ έλαβαν μέρος στον Σχολικό Διαγωνισμό «O Φιλελληνισμός, η συμβολή του στην απελευθέρωση της Ελλάδος και στην Ευρωπαϊκή ενοποίηση», που διοργάνωσε η Eταιρεία για τον Ελληνισμό και τον Φιλελληνισμό. Τα δύο σχολεία παρουσίασαν το δράμα "Νικήρατος" της Ευανθίας Καΐρη με τη μορφή θεατρικού αναλογίου.

Ο «Νικήρατος» είναι το πρώτο ελληνικό θεατρικό έργο για την Ελληνική Επανάσταση. Γράφτηκε από την Ευανθία Καΐρη το 1826, μόλις τρεις μήνες μετά την Έξοδο του Μεσολογγίου, και παραστάθηκε στο Ναύπλιο, την Ερμούπολη, την Αθήνα, το Μεσολόγγι και την Άνδρο. Το σημαντικό αυτό έργο λειτούργησε ως μανιφέστο προς τους Φιλέλληνες της εποχής. Το έργο αναφέρεται στο πολιορκημένο Μεσολόγγι. Ο Νικήρατος είναι Έλληνας στρατηγός που προσπαθεί να φυγαδεύσει τα παιδιά του. Συζητά την κατάσταση με τον Επτανήσιο Λυσίμαχο, εκπρόσωπο των μεγάλων δυνάμεων της εποχής, ενώ τα γυναικόπαιδα κάνουν δέηση στο Θεό. Τελικά, αποφασίζεται η Έξοδος. Οι άρρωστοι και οι υπερήλικες μένουν πίσω, για να τιναχθούν στον αέρα με τον κατακτητή. Ο Νικήρατος σχεδιάζει τη φυγή της κόρης και του γιου του. Όμως η κόρη του αποφασίζει να μείνει και επιλέγει να θυσιασθεί.

Μάλιστα, την Τετάρτη 9 Ιουνίου 2021 το Μουσείο Φιλελληνισμού παρουσίασε τη συμμετοχή των δύο σχολείων σε εκδήλωση που μεταδόθηκε ζωντανά από το κανάλι του Μουσείου στο YouTube και στο Facebook. Την εκδήλωση προλόγισε η κυρία Ειρήνη – Ευανθία Καΐρη, απόγονος της Ευανθίας Καΐρη και του αδελφού της Φιλόσοφου Θεόφιλου Καΐρη, μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής της Εταιρείας για τον Ελληνισμό και Φιλελληνισμό και του Μουσείου Φιλελληνισμού.

Εδώ μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση.

Σχόλια