"Πολίτικο Ρομάντζο στα Χρόνια των Φώτων" ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ "HACK THE MAP - Η ΧΑΡΤΑ ΤΟΥ ΡΗΓΑ"

 

Στις 5 Μαρτίου το Ίδρυμα Ωνάση ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της Α΄ Φάσης του Πανελλαδικού Μαθητικού Διαγωνισμού Hack the Map-Η Χάρτα του Ρήγα.

Η ομάδα του Σχολείου μας "Χαρτορήγες" προκρίθηκε στη Β΄ Φάση του Διαγωνισμού με τη συμμετοχή της στην κατηγορία της  Ψηφιακής Αφήγησης (Digital Storytelling). Τίτλος της ψηφιακής  αφήγησης "Πολίτικο Ρομάντζο στα Χρόνια των Φώτων".

Η κεντρική ιδέα του ψηφιακού έργου είναι μία ηθικοερωτική ιστορία που εκτυλίσσεται στην Κωνσταντινούπολη του 18ου αιώνα και  «περιέχει τον σφοδρόν έρωτα ενός νέου Κωνσταντινουπολίτου», του Γεωργάκη, για μία ωραία κι ευγενή κόρη, την Ελενίτζα. Το σενάριο αντλείται από το ομώνυμο βιβλίο το οποίο τυπώνεται χωρίς όνομα συγγραφέα στη Βιέννη το 1792 και το οποίο θεωρείται, όχι χωρίς αμφιβολίες, έργο του Ιωάννη Καρατζά του Κύπριου (1767-1798).  Η ιστορία, η οποία χρησιμοποιείται ως βάση για το σενάριο, είναι η πρώτη από τις τρεις συμπεριλαμβανόμενες στο βιβλίο ιστορίες, οι οποίες θεωρούνται ως «η πρώτη στα νεοελληνικά απόπειρα συγγραφής λογοτεχνήματος με ελεύθερο θέμα παρμένο από τον κόσμο της φαντασίας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Γ. Βαλέτας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιλεγείσα ιστορία παρουσιάζει ιδεολογική συνάφεια  με το ανανεωτικό πνεύμα του διαφωτισμού, καρπός του οποίου είναι και η Μεγάλη  Χάρτα. Τέλος, η μουσική που διατρέχει τη βασική αφήγηση αποτελεί πρωτότυπη σύνθεση  μέλους της μαθητικής ομάδας "Χαρτορήγες", ενώ το ίδιο πρόσωπο εκτελεί και τον «Θούριο», σε μελοποίηση του Χρήστου Λεοντή, που ακούγεται στις σκηνές έναρξης και τέλους της ψηφιακής αφήγησης.

Εδώ μπορείτε να παρακολουθήσετε την ψηφιακή αφήγηση, ενώ πολύ σύντομα θα αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος Ωνάση!




Σχόλια

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ένα ταξίδι στα χρώματα και τα αρώματα της Πόλης, στους μπαξέδεςς και τα καλντερίμια, στα βλέμματα και στα στιχάκια που τόσο νοηματοδοτούσαν την άδολη και αγνή αγάπη μίας άλλης εποχής!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου